15.3.2015

Karitsaa ja vuohenjuusto-juustokuminajuureksia

Uunijuurekset ovat yksi suosikeistani. Niitä voi varioida loputtomiin ja ne ovat ihanan helppoja tehdä. Minulla oli pieniä, upean aromaattisia luomupalsternakkoja, jotka halusin käyttää. Lisäksi porkkanoita ja kikherneitä. Mausteeksi juustokuminaa, pinnalle vuohenjuustoa ja viimeistelyyn granaattiomenan siemeniä. Uunijuurekset tarjosin karitsan kanssa. Ne sopivat myös sellaisenaan kasvisruoaksi. Kokeile myös broilerin tai lihapullien kaverina.


Vuohenjuusto-juustokuminajuurekset 
3-4 annosta

500 g palsternakkoja
500 g porkkanoita
2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
1-1 1/2 rkl juustokuminan siemeniä tai
1-2 tl jauhettua juustokuminaa
3/4 tl suolaa
1 tlk (380 g) kikherneitä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2 tl kuivattua minttua
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
Pinnalle
1 dl granaattiomenan siemeniä
tuoretta timjamia tai minttua
  • Kuori ja suikaloi juurekset. Pyötäytä ne öljyssä. Mausta juustokuminalla ja suolalla. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille. 
  • Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Kääntele juureksia paistamisen aikana.
  • Mausta valutetut ja huuhdotut kikherneet sitruunanmehulla ja -kuorella sekä mintulla. 
  • Siirrä juurekset laakeaan tarjoiluastiaan ja kääntele joukkoon maustetut kikherneet.
  • Viipaloi vuohenjuusto ja levitä viipaleet vuokaan. Paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes juusto hieman pehmenee. Ota uunista. Viimeistele granaattiomenan siemenillä sekä yrteillä.  



Karitsan ulkofilee
3 annosta

n. 500 g (2 kpl) karitsan tai lampaan ulkofileetä 
Marinadi
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1-2 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua minttua
  • Kuivaa fileiden pinta talouspaperilla ja poista mahdolliset kalvot.
  • Hienonna valkosipulit ja sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään.
  • Nosta fileet pieneen muovipussiin ja kaada joukkoon marinadi. Hiero ja kääntele pussia, jotta marinadi tarttuu lihojen pintaan.
  • Anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti, mielellään yön yli.
  • Ota fileet huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen paistamista. Taputtele niiden pinnasta enin kosteus talouspaperilla
  • Ruskista fileet nopeasti pannulla rasvassa. Nosta fileet uunivuokaan ja aseta paistomittari fileen keskiosaan.
  • Kypsennä uunissa 150 asteessa, kunnes sisälämpötila on haluamasi (kts. vinkit). Itse asetin tavoitelämpötilaksi 56 astetta, mutta otin fileet uunista kun sisälämpötila oli 54 astetta. Aikaa kului noin 10 minuuttia.  Kääri fileet folioon ja anna levätä noin 10 minuuttia. Leikkaa viipaleiksi.
Vinkit! 


  • Karitsanfileen sisälämpötilat: medium 52-54 astetta, kypsä 62 astetta (Lähde: Liha, kaikki lihasta laitumelta lautaselle. Mika Remes (toim.) Readme.fi 2013)
  • Liha kannattaa ottaa uunista tavoitelämpötilaa aikaisemmin, koska kypsyminen jatkuu useita asteita uunista ottamisen jälkeen. Itse otin 54 asteisena ja lihasta tuli lähes kypsää, mutta liha jäi silti meheväksi ja pehmeäksi. Jälkiviisastuneena olisin voinut ottaa lihan pois uunista jo 52 asteisena.
  • Voit paistaa fileet myös pannulla, paistoaika on silloin noin 3 minuutia/puoli. Kääri folioon ja anna levätä ennen leikkaamista noin 10 minuttia.
  • Tarjoa lisäksi marja- tai minttuhyytelöä. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti