30.11.2015

Chimichurri-paahtopaisti ja uunijuurekset

Chimichurri on eteläamerikkalainen kylmä maustekastike, johon käytetään tavallisesti runsaasti yrttejä, valkosipulia, chiliä, oliiviölyä, viinietikkaa ja usein myös sipulia. Kastiketta tarjotaan grillatun lihan kanssa, mutta yhtä hyvin se sopii kasvisten, kalan ja broilerin kanssa, leivän päälle ja marinadiksi. Minä jälkimarinoin paahtopaistin chimichurilla ja lisäkkeeksi paahdoin uunissa juureksia, kuten punajuuria, palsternakkoja ja maa-artisokkia. 

Kastikkeesta tulee sitä vihreämpää, mitä enemmän yrttejä siihen laitat. Minun yrttini olivat hieman nuukahtaneet, joten kuvassa on vähemmän yrttejä kuin ohjeessa.
 Chimichurri-paahtopaisti
 
1 (70 g) (shalotti)sipuli 
1-2 valkosipulinkynttä
1 punainen mieto chili
n. 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
n. 1/2 dl korianteria hienonnettuna
1/2-1 tl kuivattua oreganoa

1/2 dl ekstra neitsytoliiviöljyä
1/2 dl valko- tai punaviinietikkaa
Lisäksi
n. 400 g kypsää paahtopaistia
sormisuolaa
mustapippuria


  • Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  • Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet vadille. Lusikoi päälle kastike. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 1/2 tuntia.
















Paahtopaistin kanssa tein uunijuureksia, joita tulee tehtyä usein niiden helppouden ja herkullisuuden vuoksi. Perinteisten juuresten lisäksi lisäsin pellille maa-artisokkia. Maa-artisokka on yksi hienoimpia juureksia, joita tiedän. Paahdettuja maa-artisokkia tarjotaan melko usein ravintoloissa. Viime viikolla olin pikkujouluissa helsinkiläisessä Copas y Tapas -ravintolassa, jossa pääruokana söin todella herkullista paistettua siikaa. Sen lisäkkeenä tarjottiin paahdettuja maa-artisokkaa, mustajuurta ja keltaisia porkkanoita. Copas y Tapas -ravintolaa voin lämpimästi suositella!  Minun uuniini päätyi maa-artisokkien lisäksi punajuuria, perunoita, palsternakkaa, sipulia ja porkkanoita.


Uunijuurekset
(3-4 annosta)

4-5 (400 g) perunaa
4-5 (400 g) punajuurta
2 (300 g) palsternakkaa
n. 300 g maa-artisokkia
2 (200 g) porkkanaa
1-2 (150 g) sipulia
1/2 dl Neito puristettua sitruunaöljyä
1-2 tl Provencen mix yrttisekoitusta
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 rkl hunajaa


  • Pese perunat, kuori ne halutessasi ja lohko. Kuori ja paloittele  punajuuret ja palsternakat. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla, niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa maa-artisokat 2-3 osaan. Kuori ja lohko sipulit. Punajuuret kannattaa pitää vaaleista juureksista erillään, etteivät kaikki värjäänny punaisiksi.
  • Mausta maa-artisokat kulhossa öljyllä, suolalla, pippurilla ja hunajalla. (En maustanut maa-artisokkia yrteillä, koska halusin niiden maistuvan mahdollisimman neutraaleilta.) Kaada ne pellille. 
  • Mausta loput vaaleat juurekset eli perunat, palsternakat, sipulit ja porkkanat öljyllä, yrteillä, suolalla ja pippurilla (sekä halutessasi hunajalla).
  • Mausta vielä lopuksi punajuuret samoin kuin vaaleat juurekset. Kaada nekin pellille.
  • Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä. 
Vinkki!
  •  Jos et käytä punajuuria, voit lyhetää paistoaikaa noin 10 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti