19.7.2015

Tulppion Tuopin tammukkapata

Pääsin nauttimaan lankoni tekemää Tulppion Tuopin tammukkapataa. Se oli valmistettu Tulppiojoesta perhokalastetuista tammukoista. Tulppio sijaitsee Itä-Lapissa Savukosken maisemissa. Sain myös reseptin ja luvan julkaista sen. Tammukoiden eli järvitaimenien tilalla voit kokeilla rautua tai jopa isoja muikkuja. Tämä pata tehtiin kaasugrillissä ja se oli aivan mielettömän maukasta. Voin vain kuvitella, miltä se maistuisi Lapissa, kalastuspäivän jälkeen, nuotiolla hitaasti kypsennettynä... Kiitokset vielä Juhalle!


Tulppion Tuopin tammukkapata
(3 annosta)

1-2 tammukkaa
suolaa
2 kourallista uusia perunoita
1 1/2 sipulia
1/2 pkt (n. 70 g) pekonia
2 dl ruokakermaa
1 prk (150 g) cr ème fraîchea
n. 1 1/2 dl valkoviiniä
sitruunapippuria
(tilliä)
Lisäksi 
1 1/2 l foliovuoka


  • Perkaa ja huuhdo tammukat. Poista evät, pää ja pyrstö. Suolaa kalat ja anna maustua kylmässä vähintään 1-2 tuntia. Leikkaa kalat noin 2 cm:n viipaleiksi. 
  • Viipaloi pestyt perunat ja kuoritut sipulit. Suikaloi pekonit.
  • Voitele foliovuoka voilla. Lado vuokaan puolet perunoista, sipuleista, pekoneista ja kaloista. Mausta sitruunapippurilla (ja tillillä).  Suolaa ei tarvitse lisätä, koska tarvittava suola tulee kaloista ja pekonista. Lado loput ainekset vuokaan. Vuoka saa tulla melko täyteen. 
  • Kaada vuokaan ruokakerma, crème fraîche ja valkoviini. Nestettä saa olla vähän yli vuoan puolen välin. (Kaloista, perunoista ja sipuleista irtoaa nestettä kypsennyksen aikana.) Sulje vuoka tiiviisti kannella.
  • Kypsennä miedolla tulella hiilloksella ritilän päällä noin 1 1/2 tuntia. Voit myös kypsentää padan kaasugrillissä miedolla lämmöllä grillin kansi suljettuna. Tarjoa lisäksi ruisleipää ja valkoviiniä tai olutta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti