25.10.2015

Gluteeniton siemennäkkäri

Helppotekoinen siemennäkkileipä on gluteeniton, jos teet sen puhtaaseen kauraan. Näkkäriä saattaa huomaamatta syödä puoli pellillistä, se on koukuttavan hyvää ja rouskuvan mureaa. 



Gluteeniton siemennäkkäri
(1 pellillinen)

2 dl kylmää vettä
1 1/2 dl kaurahiutaleita (ihan puhdas)
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl chia-siemeniä
1/2 tl suolaa
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

  • Mittaa kulhoon vesi, kaurahiutaleet, seesamin-, auringonkukan- ja chia-siemenet sekä suola.  Sekoita ja anna turvota noin 20 minuuttia. Chia-siemenet imevät itseensä nestettä ja turpoavat hyvin. Taikina muuttuu paksummaksi. 
  • Lisää perunajauhot ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
  • Levitä seos nuolijaa apuna käyttäen leivinpaperin päälle pellille. Levitä seos tasaiseksi pellin kokoiseksi levyksi. Voit myös kaulia levyn ohueksi. Taikinaan lisätty öljy esti taikinan tarttumisen kaulimeen. (Nuolijalla levittämien oli mielestäni näppärämpää.)
  • Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia. Käännä levy pohjapuoli ylöspäin ja jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia. Varo, ettei näkkäri pala ohuimmista kohdistaan, silloin näkkäri maistuu kitkerältä. Ota pelti uunista ja anna jäähtyä ritilällä. Murra levy haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Vinkit!
  • Kokeile erilaisia siemeniä tai valmista siemensekoitusta auringonkukan- ja seesaminsiementen tilalla.
  • Voit myös vaihdella hiutaleita, ellei näkkärin pidä olla gluteenitonta.
  • Paistoaika on ohjeellinen. Siihen vaikuttaa taikinalevyn paksuus. Uunien tehot vaihtelevat huomattavasti, joten vahdi näkkäriä paiston aikana. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti