8.5.2015

Seesamilohta, avokadoa ja mummonkurkkuja

Alkuvuodesta käväisimme ravintola Mamissa Turussa. Siellä seuralaiseni tilasi alkuruoaksi seesamilohta, avokadoa ja mummonkurkkuja. Annoksen innoittamana tein oman versioni alkuruoasta. Tämä alkuruoka ihastuttaa kauneudellaan, maullaan ja yksinkertaisuudellaan. Avokadon kermainen rakenne ja pähkinäinen aromi täydentää seesamilohen paahteista makua. Mummonkurkut antavat sopivan happoisuuden. Alkuruoka valmistuu nopeasti ja se sopii juhlavaampaankin tilanteeseen.

Seesamilohta, avokadoa ja mummonkurkkuja
(4 annosta)

150 g graavikirjolohiviipaleita

n. 1 tl paahdettua seesaminsiemenöljyä
n. 1 tl seesamisiemeniä vaaleita tai mustia
1 (200 g) avokado
n. 5 cm (60 g) pala kurkkua
1-2 tl valkoista balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
tilliä
Lisäksi
patonkia tai krutonkeja


  • Hienonna graavikirjolohiviipaleet. Mausta ne seesamiöljyllä ja (paahdetuilla) seesaminsiemenillä. Siirrä jääkaappiin.
  • Halkaise avokado, poista kivi ja koverra sisus kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. (Voit maustaa soseen halutessasi ripauksella suolaa, mutta ota huomioon lohen suolaisuus.)
  • Leikkaa kurkku hyvin pieniksi kuutioiksi. Mausta ne balsamiviinietikalla ja ripauksella suolaa.
  • Jaa avokadosose alkuruokalautasille ja levitä ohueksi kerrokseksi. Lusikoi päälle seesamilohta ja lohen päälle vielä mummonkurkkuja. Koristele tillillä.
  • Leikkaa patonki, mielellään eilispäiväinen, noin 3 mm viipaleiksi, paahda ne paahtimessa ja leikkaa 2-4 osaan. Lisää annoksiin muutama leipäpala ja tarjoa loput erikseen.

Vinkit!
  • Avokado maustetaan usein limetillä tai sitruunanmehulla. Kokeilin limettiä tämän alkuruoan ensimmäiseen versioon, mutta se antoi annokseen liian terävän maun. Halusin, että hyvät raaka-aineet maistuvat ja täydentävät toisiaan. Valkoinen balsamico kurkkuihin sekoitettuna antoi pehmeämmän lopputuloksen.
  • Jos patonkiviipale jää paahtimeen, irrota pistorasia pistokkeesta ja irrota leipäviipale muovisilla pihdeillä. Älä käytä metallisia pihtejä. Voit paahtaa leivät myös pannulla. 
  • Voit tarjota alkuruoan komponentit erikseen vadilta tai kulhoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti