6.5.2015

Yösämpylät

Yösämpylät tehdään kylmään nesteeseen ja annetaan kohota jääkaapissa yön yli. Aamulla sämpylöiden leipominen käy hetkessä. Hemmottele läheisiäsi ja itseäsi vastaleivotuilla sämpylöillä.Yösämpylät
(12 kpl)

5 dl vettä, maitoa tai piimää tai näiden sekoitusta
25 g hiivaa tai 1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 dl kaura- tai ruishiutaleita
2 dl graham- tai ruisjauhoja
1 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 /2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä


  • Valmista taikina illalla. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää siirappi, suola, hiutaleet, graham- tai ruisjahot ja siemenet puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita puuhaarukalla tai alusta vehnäjauhot käsin taikinaan vähitellen. (Itse sekoitan taikinan usein vain puuhaarukalla ja jätän taikinan hyvin pehmeäksi.) Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Ripottele pinnalle hieman jauhoja.
  • Nosta taikinakulho muovikelmulla tai esimerkiksi lautasella peitettynä jääkaappiin yön ajaksi. 
  • Ota taikinasta paloja leipurin lastalla tai kahden ruokalusikan avulla leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja painele samalla sämpylöitä hieman litteämmiksi. Voit myös muotoilla niitä hieman halutessasi. 
  • Voit paistaa sämpylät kahdella eri tavalla: perinteisesti ensin kohottamalla ja sitten paistamalla. Voit myös kohotaa sämpylät uunissa uunin lämpenemisen ajan.
  • Paistotapa 1: Kohota sämpylöitä lämpimässä ja vedottomassa paikassa 30-40 minuuttia esimerkiksi kuumalla vedellä täytetyn vesialtaan päällä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Tällä paistotavalla sämpylöistä tulee hieman kuohkeampia kuin paistettaessa paistotavalla 2. Kuori jää melko pehmeäksi.
  • Paistotapa 2: Nosta sämpyläpelti kylmään uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen. Sämpylät kohoavat uunin lämmityksen ajan. Paista noin 12 minuuttia laskien siitä kun uuni on lämmennyt 225-asteiseksi. Tällä tavalla saat sämpylöihin rapean kuoren, mutta rakenne on hieman tiiviimpi kuin perinteisellä tavalla paistetuissa.

Yösämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina ja vielä hieman lämpiminä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti