28.11.2015

Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku

Marras-joulukuuu on joulumyyjäisten kulta-aikaa. Tarvitaan ohjeita säilyvistä leivonnaisista, joita on helppo kuljettaa. Perinteiset kuiva- tai paremmin kahvikakut täyttävät nämä vaatimukset. Lupauduin tekemään kummityttölleni partiolaisten myyjäisiin pari luumu-suklaakakkua, jotka maustoin lorauksella konjakkia. Konjakkia käytetään leivonnaisiin usein maun takia. Tämän lisäksi konjakki tai muu alkoholi toimii leivonnaisten  kohotusaineena ja parantaa leivonnaisten säilyvyyttä. Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku on myös mitä mainioin ruokalahja pikkujouluihin tai joululahjaksi.








Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku

1 ps (250 g) pehmeitä, kuivattuja luumuja
2 dl sokeria
1 3/4 dl vettä
1/4-1/2 dl konjakkia
150 g voita
100 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia


  • Mittaa luumut, sokeri, vesi ja konjakki kattilaan. Keitä mienolla lämmöllä noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes luumut ovat soseutuneet. Ota kattila liedeltä.
  • Lisää paloiteltu rasva ja anna sulaa. Paloittele suklaa ja sekoita palat kuuman seoksen joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. (Tässä vaiheessa myös luumut soseutuvat lisää.) Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda, vaniljasokeri ja kaneli keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. 
  • Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (tilavuus 1,8 l). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 45-55 minuuttia.
  • Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Koristele tomusokerilla. Kakku säilyy pitkään mehevänä, sen voit myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti