1.11.2015

Sienipiirakka

Tänä vuonna on ollut harmittavan huono sienivuosi. Tarkoituksena olisi vielä ennen lumen tuloa käydä etsimässä suppiksia, tosin viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Samalla kertaa voisin yrittää opetella löytämään ja tunnistamaan itselleni täysin uuden sienilajin, hallavahakkaan. Pitäisi siis päästä sieniretkelle sellaisen ihmisen kanssa, joka varmasti tunnistaa kyseisen sienen. Sieniasiantuntijat pitävät sitä yhtenä hienoimmista suomalaisista ruokasienistä. Miedon makuiset hallavahakkaat voi paistaa pannulla sellaisenaan. Tätä ennen jouduin hyödyntämään pakastimesta löytynyttä viime vuotista sienisaalista sienipiirakkaan.



Suolaisten piirakoiden pohja on usein harmittavan mauton. Tämän sienipiirakan pohja sai makua ja rapeutta parmesaanista.  Jauhoina käytin vehnäjauhojen tilalla spelttijauhoja ja Alku sadonkorjuuhiutaleita. Ne sisältävät kaura-, ohra- ja ruishiutaleita sekä auringonkukan-, pellavan- ja kurpitasiemeniä. Täytteen pääosassa olivat sienet, joita saa käyttää runsaasti. Sienipiirakkaan voit käyttää muotakin sieniä, vaikka niitä hallavahakkaita tai kaupan ruskeita herkkusieniä.

Sienipiirakka
(8 palaa)

100 g kylmää voita
2 dl speltti- tai vehnäjauhoja
1 dl Alku Sadonkorjuuhiutaleita tai neljän viljan hiutaleita
1 dl parmesaaniraastetta
1/2 tl leivinjauhetta
n. 2 rkl kylmää vettä
Täyte
1 l (n. 200 g) suppilovahveroita
1 (120 g) sipuli
1 rkl voit
a
1 tl suolaa
3/4 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria

3 kananmunaa
2 dl kevytkermaa
1/2 dl maitoa

1 dl (lehti)persiljaa hienonnettuna
1-2 dl emmentaljuustoraastetta

  • Nypi pohjan ainekset. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Nosta vuoka jääkaappiin uunin lämpenemisen ajaksi. Näin pohjasta tulee rapeampi ja reunat pysyvät paremmin ylhäällä.
  • Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 8-10 minuuttia.
  • Paista puhdistettuja tai kohmeisia sieniä pannulla ilman rasvaa, kunnes enin neste on haihtunut. Hienonna sipuli. Lisää voi ja sipuli pannulle. Anna kuullottua. Mausta suolalla, timjamilla ja pippurilla. Levitä hieman jäähtynyt täyte esipaistetun pohjan päälle.
  • Sekoita munat, kerma, maito ja persilja keskenään. Valuta seos sienien päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste.
  • Jatka paistamista 200 asteessa 25-30 minuuttia. Tarjoa haaleana salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti