16.6.2015

Koskenlaskijan kaalipata

Kaali on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan, joten sitä kannattaa käyttää runsain määrin. Kaaliruoat kuuluvat ehdottomasti syksyyn, erityisesti erilaiset laatikot ja padat. Kaali kypsyy tähän aikaan vuodesta nopeasti, mutta talvella haudutusaikaa kannattaa pidentää. Aikaisemmassa postauksessani tein kaalipataa kreikkalaisittan. Nyt kaalipata, muuttui juustoiseksi Koskenlaskija-versioksi. Kannattaa käyttää paketissa olevaa, leikattavaa Koskenlaskijaa. Markkinoilla on myös Koskenlaskija Ruoka -nimellä myytävää juustoa tölkkiin pakattuna. Se on löysää, lähes lusikoitavaa ja miedohkoa maultaan. Se kannattaa jättää vaikkapa tortillojen täytteisiin tai kasvisten dippailuun. Kaalilaatikkoon lisäsin vielä suppilovahveroita, joita löysin pakastimestani. Sienimetsään en valitettavasti ole vielä tänä syksynä ehtinyt. 
Koskenlaskijan kaalilaatikko
(3-4 annosta)

1 kg kaalia
1 (100 g) sipuli
n. 100 g suppilovahveroita (tuoreita tai vastaava määrä pakastettuja)
250 g naudan jauhelihaa
1 rkl meiramia tai oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 pkt (250 g) Koskenlaskija sulatejuustoa, voimakas tai perinteinen
(n. 1 dl vettä)
n. 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

  • Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi veitsellä. Hienonna sipuli ja tuoreet suppilovahverot.
  • Ruskista jauheliha omassa rasvassaan paistokasarissa. Lisää sipuli ja anna kuullottua. Lisää sienet (pakastetut sienet voit lisätä kohmeisina) ja kaalisuikaleet muutamassa erässä jauhelihan joukkoon. Mausta meiramilla, suolalla ja mustapippurilla. 
  • Kypsennä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lopuksi paloiteltu juusto ja hauduta vielä 5-10 minuuttia. Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.

Vinkki!
  • Kaalipataan ei tarvitse lisätä vettä, koska näin alkusyksystä kaalista irtoaa runsaasti nestettä. Jos teet padan myöhemmin syksyllä tai talevella, lisää pataan n. 1 dl vettä. Kypsennysaika on myös silloin pidempi, noin 45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti