20.9.2015

Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat

Suolalla maustettu kinuski eli salted caramel on ollut maailmalla melkoinen hitti jo jonkin aikaa. Makean ja suolaisen liitto toimii leivonnaisissa hyvin. Suola korostaa makeutta ja antaa hieman särmikkyyttä. Yhdistin suolakinuskin suomalaisten ikisuosikkileivonnaiseen eli mokkapaloihin.  Maustoin taikinan espressolla ja tuoreella inkiväärillä. Suolapähkinät ja sormisuola viimeistelivät leivonnaisen.




Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat

Pohja
150 g voita tai leivontamargariinia
2 dl espressoa tai vahvaa kahvia
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
(tai 1/2-1 tl kuivattua inkivääriä)
3 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Kuorrutus
2 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
Pinnalle
n. 1 1/2 dl paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
ripaus sormisuolaa
 
  • Sulata rasva, lisää joukkoon espresso ja inkivääri. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan jauhoseos vuorotellen rasvaseoksen kanssa. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Leikkaa leivinpaperi suorakaiteen muotoisen vuoan (30 x 22 cm) pohjalle. Levitä taikina vuokaan.
  • Paista uunin alatasolla 200 asteessa 17-20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
  • Keitä kattilassa kermaa ja fariinisokeria 15-20 minuuttia. Kastike saa kiehua miedolla lämmöllä kevyesti poreillen. Kokeile kinuskin "kypsyyttä" tiputtamalla pisara kastiketta kylmään veteen. Jos pisara pysyy koossa, kuorrutus on valmista. Anna kinuskin jäähtyä hetki.
  • Levitä kuorrutus pohjan päälle. Rouhi suolapähkinät karkeasti ja ripottele ne kuorrutuksen päälle. Viimeistele ripauksella sormisuolaa.
Vinkit!
  • Pakasta loppu tuoreesta inkiväärijuurakosta. Voit kuoria sen jäisenä terävällä veitsellä. Raastaminen on jopa helpompaa kuin tuoreena.
  • Kinuskin keittoaikaan vaikuttaa kerman tuoreus, mitä tuoreempaa, sitä kauemmin kinuskia pitää keittää. Kinuskiin käy siis hieman parasta ennen päiväyksen ylittänyt kerma.
  • Keittoaikaan vaikuttaa myös kattilan koko ja kuinka kovalla lämmöllä kinuskia keittää. Laakeassa kattilassa kinuski kiehuu nopeammin kuin pienessä.
  • Voit korvata cashewpähkinät tavallisilla suolapähkinöillä.





1 kommentti:

  1. Helppo ohje ja hyvää tuli! Inkivääri toi mukavaa potkua. Maku mielestäni parhaimmillaan muutama päivä leipomisesta.

    VastaaPoista