Lehtikaalia löytyy kaupoista tällä hetkellä ulkomaalaista avomaalla kasvatettua ja melko uutena tulokkaana suomalaista kasvihuoneessa viljeltyä. Avomaalla kasvatettu sopii lämpimiin ruokiin tai lisäkkeeksi ryöpättynä. Toki sitä voi käyttää raakanakin, mutta silloin se kannattaa hienontaa melko pieneksi. Kasvihuoneessa viljelty lehtikaali on hieman suolaheinämäinen maultaan ja melko hentorakenteinen, lehtiruoditkin voi hyvin syödä. Se sopii erityisesti salaatteihin. Sitä on saatavilla ruukussa ja pussiin pakattuna.
Lehtikaalipannukakku |
Avomaalla viljelty (Espanja) |
Kasvihuoneessa viljelty (Suomi) |
Lehtikaalipannukakku
4 annosta
100 g avomaan lehtikaalia
7 dl kevyt- tai täysmaitoa
3 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruis- tai spelttijauhoja
3/4 tl suolaa
- Poista lehtikaalista isot lehtiruodit ja hienonna lehdet veitsellä mahdollisimman pieniksi. Sekoita maito, munat, jauhot ja suola. Lisää lehtikaali. Anna turvota noin 1/2 tuntia.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Tasoita pinta, esimerkiksi kauhalla painelemalla, jotta lehtikaalit painuvat nesteen alle. Näin ne eivät kuivu paistamisen aikana.
- Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia. Leikkaa hieman jäähtynyt pannukakku paloiksi kätevästi saksilla.
Vinkit!
- Voit hienontaa lehtikaalit tehosekoittimessa pienessä maitomäärässä, jos haluat taikinasta sileämmän.
- Lehtikaalin voit myös ryöpätä pinaatin tapaan ennen käyttöä.
- Tee taikina aamulla valmiiksi jääkaappiin. Näin iltaruoka valmistuu nopeasti.
- Täytevaihtoehtoja:
- kylmäsavulohi, avokado, tomaatti ja turkkilainen jogurtti tai kermaviili
- palvikinkku, (cheddar)juusto, tomaatti ja rucola
- bolognesekastikkeen jämät jne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti