16.4.2015

Mehevä marjapiirakka ja jogurtti-vaniljakastike

Marjapiirakan täytyy mielestäni olla mehevä ja siinä pitää olla runsaasti marjoja. Tähän piirakkaan sopivat lähes kaikki marjat, niin tuoreet kuin pakastetutkin. Tällä kertaa käytin raikkaan kirpeitä punaisia viinimarjoja. Piirakka on helppo tehdä, koska ainekset vain sekoitetaan kevyesti keskenään. Pinnan muruseos antaa piirakalle mukavan suutuntumaa. Tämä ohje muntuu moneksi marjoja, jauhoja ja mausteita vaihtelemalla. Piirakka kannattaa tehdä vuokaan, jolloin siitä tulee paksu, muhkea ja mehevä.
Marjapiirakan tarjosin itse tehdyn jogurtti-vaniljakastikkeen kanssa. Kastike oli paksua ja pehmeää, johon turkkilainen jogurtti antoi raikkautta. Tarjosin kastiketta seuraavana päivänä kohmeisten mansikoiden kanssa ja yhdistelmä oli kerrassaan mainio. Tuoreiden mansikoiden satokautta odotellessa... 



Mehevä marjapiirakka

Pohja
3 munaa
2 ½ dl sokeria
150 g voita sulatettuna 
2 dl piimää, kermaviiliä, maustamatota jogurttia tai maitoa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta 
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
Päälle
5 dl punaisia viinimarjoja (pakaste)
Muruseos
50 g voita
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta 
  • Sekoita munat ja sokeri puuhaarukalla tai taikinakaapimella. Lisää piimä ja sulatettu, hieman jäähtynyt rasva. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos taikinan joukkoon nopeasti puuhaarukalla sekoittaen.
  • Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja levitä tasaiseksi.
  • Levitä jäiset marjat pohjataikinan päälle. (Jos marjat ovat hyvin kosteita, esim. pakastemustikoita, voit sekoittaa marjoihin 1-2 tl perunajauhoja.)
  • Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi ne sormin. Ripottele muruja marjojen pinnalle.
  • Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ennen tarjoamista. Tarjoa jogurtti-vaniljakastikeen kanssa.
Vinkit!
  • Sekoita leivinjauheella tai soodalla kohotettava taikina aina mahdollisimman nopeasti tasaiseksi, ettei taikinaan ehdi muodostua sitkoa. Niin rakenteesta tulee kuohkea ja pehmeä.
  • Pohjan mahtelijauheen voit korvata vehnäjauhoilla tai grahamjauhoilla. 
  • Jos käytät nesteenä maitoa, jätä sooda pois. Käytä piirakkaan pelkkää leivinjauhetta eli yhteesä 2 tl.
  • Mausta taikina kardemummalla, inkiväärillä, kanelilla, sitruuna- tai appelsiiniaromilla.
  • Korvaa muruseoksen mantelijauhe vehnäjauhoilla, kaura-, ruis- tai kookoshiutaleilla.
  • Jos teet piirakan pellillä, lyhennä paistoaikaa reilusti ja vahdi, ettei piirakasta tule kuiva.



Jogurtti-vaniljakastike

1 kananmuna tai 2 keltuaista
1-2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2-3 tl vaniljasokeria

  • Sekoita muna, sokeri, perunajauhot ja maito pinnoitetussa kasarissa. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä keitä.
  • Nosta kasari kylmään vesihauteeseen, sekoittele, kunnes kastike on jäähtynyt. Lisää jogurtti ja mausta vaniljasokerilla.

Vinkki!
  • Voit tehdä ohjeella myös perinteisen vaniljakastikkeen. Korvaa jogurtti kevytkermalla, mutta lisää se kattilaan yhtäaikaa maidon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti