8.6.2015

Kukkakaali pizzaiola eli kukkakaali italialaiseen tapaan

Kukkakaali pizzaiolaan käytetään perinteisiä pizzakastikeaineksia: ekstra neitsytliiviöljyä, valkosipulia, oreganoa ja tomaatteja. Ruoka valmistuu uunissa lähes itsestään! Se tehdään rouskuvan rapeiksi paahdetuista kukkakaaleista. Uunissa paahtamien tiivistää kukkakaalin makua veden haihtuessa ja makean kypsät kisikkatomaatit antavat mehevyyttä. Italialaiseen tapaan mozzarella, parmesaani, valkosipuli sekä basilika täydentävät maun. Tämä on maistuva kesäinen lounasruoka leivän kanssa. Se sopii upeasti grilliruokien lisäkkeeksi. Itse tarjosin paistoksen pariloitujen kampasimpukoiden kanssa. 

Kukkakaali on paahtunut uunissa 10 minuuttia. Pinnalle olen lisännyt loput ainekset juustoja ja korppujauhoja lukuunottamatta.




Idean ohjeeseen nappasin kesäkuun Good Food -lehdestä, josta muokkasin oman versioni.

Kukkakaali pizzaiola
(3-4 annosta)

1 (n. 600 g) kukkakaali
1+2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
500 g kirsikkatomaatteja
3-4 valkosipulinkynttä
1 punainen mieto chili
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa tai valkoviiniä
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1/2 rkl oreganoa
1/2 tl suolaa 
ripaus mustapippuria
1 pkt (125 g) mozzarellaa
1/2 dl parmesaaniraastetta
1/2 dl korppujauhoja (Panko)


  • Säädä uuni 200 asteeseen. Paloittele kukkakaali kukinnoiksi, paloittele myös varsi ja tuoreet suojalehdet. Siirrä kukkakaalit uunivuokaan, mutta säästä vielä suojalehdet. Sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä. Paahda kukkakaalia uunin keskitasolla 10 minuuttia.
  • Huuhdo kirsikkatomaatit. Leikkaa kuoritut valkosipulinkynnet 4 osaan. Hienonna chili, josta siemenet on poistettu.
  • Sekoita kukkakaalien joukkoon kirsikkatomaatit, kukkakaalin suojalehdet, valkosipulit, chili, 2 rkl oliiviöljyä, balsamiviinietikka, basilika, oregano suola ja pippuri. Jatka paistamista noin 25 minuuttia.
  • Ota vuoka uunista ja sekoita. Painele kirsikkatomaatteja, jotta niistä purskahtaa hieman mehua. (Varo, ettei kuumaa mehua roisku ympäriinsä.) Revi mozzarella ja lisää ne paistoksen päälle. Sekoita parmesaani ja korppujauhot. Ripottele seos pinnalle. Paista vielä noin 10 minuutia. Koristele basilikalla. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.  
Vinkki! 
  • Panko-korppujauhot ovat japanilaistyyppisiä korppujauhoja. Ne sopivat erityisen hyvin leivittämiseen. Ne ovat karkeampia, rapeampia ja keveämpiä kuin tavalliset korppujauhot. Tähän ohjeeseen käyvät mainiosti myös tavalliset korppujauhot.

Buon appetito!

3.6.2015

Grillattu parsa ja katkarapuröra

Parsakausi jatkuu vielä jonkin aikaa, perinteisesti juhannukseen saakka. Vielä ehdit nauttia tästä keväisestä herkusta. Grillattu parsa ja katkarapuröra on nopea ja helppo tehdä. Grillatussa parsassa maut tiivistyvät ja rakenne pysyy mukavan rouskuvana. Voit toki keittää parsan halutessasi. Keitetty parsa maistuu hieman makeammalta kuin grillattu. Niin tai näin, katkarapuröra sopii molempien parsojen kaveriksi.




Grillattu parsa ja katkarapuröra
(2 pääruoka- tai 3-4 alkuruoka-annosta)

1 pkt (500 g) vihreää parsaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl sormisuolaa
ripaus mustapippuria
Katkarapuröra
1 ps (180 g) katkarapuja (pakaste)
2-3 rkl valkosipulimajoneesia tai
valkosipulituorejuustoa
1 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
nippusipulin varsia

  • Kuori parsat ohuesti. Katkaise tai leikkaa varren tyviosasta kuivaa osaa noin 2 cm. Oljyä parsat ja mausta suolalla sekä pippurilla. Levitä parsat leivinpaperin päälle pellille ja grillaa uunin grillivastusten alla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Käännä 1-2 kertaa grillauksen aikana. Varo, etteivät parsat pala.
  • Sulata katkaravut siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin. Purista lopuksi vielä käsin katkaravuista nestettä pois. Sekoita joukkoon majoneesi, sitruunanmehu ja -kuori.
  • Annostele parsat ja katkarapuröra lautasille. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.



27.5.2015

Lohi-piparjuritortillat

Eräänä sunnuntaina satuin katsomaan Strömsö-ohjelmaa. Siellä tehtiin houkuttelevan näköisiä lohi-piparjuuritortilloja, joista muokkasin oman versioni. Piparjuuri maustaa tuorejuustotäytteen, retiisit ovat mukavan rapeita ja omena antaa hieman makeutta. Tortillat grillataan tai paistetaan kevyesti, jolloin tortilloissa yhdistyy kuuma pinta ja kylmä täyte. Nämä sopivat vaikka retkievääksi. Tee tortillat valmiiksi jääkaapiin ja lämmitä juuri ennen tarjoamista. Lohen tilalla voisin seuraavalla kerralla kokeilla savustettuja tai paistettuja muikkuja.




Lohi-piparjuuritortillat
(4 kpl)

4 tortillaa
100-150 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 2 rkl piparjuurta raastettuna
150 g kylmäsavukirjolohiviipaleita
1 iso makea omena (esim. Luomu Golden tai Pinova)
8 retiisiä
1-2 kevätsipulia 
1-2 tl sitruunan raastettua kuorta

  • Levitä tortilloille paksuhko kerros tuorejuustoa. Ripottele päälle reilusti piparjuuriraastetta. 
  • Levitä päälle kalaviipaleet, lohkottu omena, viipaloidut retiisit ja kevätsipuli. Mausta vielä sitruunan raastetulla kuorella.
  • Kääri tortillat rullalle siten, että toinen pää on umpinainen. Kiinnitä cocktailtikulla.
  • Paista pannulla tilkassa rasvaa, pariloi tai grillaa tortillat, kunnes ne saavat hieman väriä. Poista cocktaitikut ja tarjoa.

Vinkki!
  • Piparjuuri on sellaisenaan todella vahvaa, mutta tortillat, juusto ja lohi miedontavat makua. Piparjuuri saa maistua kunnolla. (Itse lisäsin piparjuurta turhan varovasti, joten kuvassa sitä on melko vähän, samoin retiisejä saa olla enemmän kuin kuvassa.)
  • Maustamattoman tuorejuuston ja piparjuuren tilalla voit käyttää valmista piparjuurituorejuustoa.
  • Kuoritun piparjuuren voit pakastaa ja raastaa sitä jäisenä tarpeen mukaan.




14.5.2015

Herkkusieniä aasialaisittain

Herkkusienistä saa yksinkertaisen iltapalan tai lisäkkeen esimerkiksi grilliruoille todella helposti. Paista pannulla paloiteltuja herkkusieniä, mausta soijalla, limetinmehulla ja korianterilla. Yksinkertaista ja maistuvaa. Tarjoa sellaisenaan nuudeleiden tai leivän kanssa. Herkkusienet sopivat lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle kalalle ja broilerille. Tällä kertaa lisäsin joukkoon vielä kevätsipulia, valkosipulia ja chiliä.


Herkkusieniä aasialaisittain
(3-4 annosta)

1 rs (400 g) herkkusieniä
3 kevätsipulia
1 mieto, punainen chili
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl öljyä
1-2 rkl soijakastiketta
1 rkl limetin- tai sitruunanmehua
1 dl korianteria hienonnettuna


  • Paloittele tai viipaloi sienet. Viipaloi kevätsipulit varsineen. Hienonna chili, josta siemenet on poistettu. Hienonna myös valkosipuli.
  • Paista sieniä pannulla ilman rasvaa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää öljy, kevätsipulit, chili ja valkosipuli. Paista hetki. Mausta soijalla, limetillä ja korianterilla. 

8.5.2015

Seesamilohta, avokadoa ja mummonkurkkuja

Alkuvuodesta käväisimme ravintola Mamissa Turussa. Siellä seuralaiseni tilasi alkuruoaksi seesamilohta, avokadoa ja mummonkurkkuja. Annoksen innoittamana tein oman versioni alkuruoasta. Tämä alkuruoka ihastuttaa kauneudellaan, maullaan ja yksinkertaisuudellaan. Avokadon kermainen rakenne ja pähkinäinen aromi täydentää seesamilohen paahteista makua. Mummonkurkut antavat sopivan happoisuuden. Alkuruoka valmistuu nopeasti ja se sopii juhlavaampaankin tilanteeseen.





Seesamilohta, avokadoa ja mummonkurkkuja
(4 annosta)

150 g graavikirjolohiviipaleita

n. 1 tl paahdettua seesaminsiemenöljyä
n. 1 tl seesamisiemeniä vaaleita tai mustia
1 (200 g) avokado
n. 5 cm (60 g) pala kurkkua
1-2 tl valkoista balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
tilliä
Lisäksi
patonkia tai krutonkeja


  • Hienonna graavikirjolohiviipaleet. Mausta ne seesamiöljyllä ja (paahdetuilla) seesaminsiemenillä. Siirrä jääkaappiin.
  • Halkaise avokado, poista kivi ja koverra sisus kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. (Voit maustaa soseen halutessasi ripauksella suolaa, mutta ota huomioon lohen suolaisuus.)
  • Leikkaa kurkku hyvin pieniksi kuutioiksi. Mausta ne balsamiviinietikalla ja ripauksella suolaa.
  • Jaa avokadosose alkuruokalautasille ja levitä ohueksi kerrokseksi. Lusikoi päälle seesamilohta ja lohen päälle vielä mummonkurkkuja. Koristele tillillä.
  • Leikkaa patonki, mielellään eilispäiväinen, noin 3 mm viipaleiksi, paahda ne paahtimessa ja leikkaa 2-4 osaan. Lisää annoksiin muutama leipäpala ja tarjoa loput erikseen.

Vinkit!
  • Avokado maustetaan usein limetillä tai sitruunanmehulla. Kokeilin limettiä tämän alkuruoan ensimmäiseen versioon, mutta se antoi annokseen liian terävän maun. Halusin, että hyvät raaka-aineet maistuvat ja täydentävät toisiaan. Valkoinen balsamico kurkkuihin sekoitettuna antoi pehmeämmän lopputuloksen.
  • Jos patonkiviipale jää paahtimeen, irrota pistorasia pistokkeesta ja irrota leipäviipale muovisilla pihdeillä. Älä käytä metallisia pihtejä. Voit paahtaa leivät myös pannulla. 
  • Voit tarjota alkuruoan komponentit erikseen vadilta tai kulhoista.


6.5.2015

Yösämpylät

Yösämpylät tehdään kylmään nesteeseen ja annetaan kohota jääkaapissa yön yli. Aamulla sämpylöiden leipominen käy hetkessä. Hemmottele läheisiäsi ja itseäsi vastaleivotuilla sämpylöillä.



Yösämpylät
(12 kpl)

5 dl vettä, maitoa tai piimää tai näiden sekoitusta
25 g hiivaa tai 1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 dl kaura- tai ruishiutaleita
2 dl graham- tai ruisjauhoja
1 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 /2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä


  • Valmista taikina illalla. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää siirappi, suola, hiutaleet, graham- tai ruisjahot ja siemenet puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita puuhaarukalla tai alusta vehnäjauhot käsin taikinaan vähitellen. (Itse sekoitan taikinan usein vain puuhaarukalla ja jätän taikinan hyvin pehmeäksi.) Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Ripottele pinnalle hieman jauhoja.
  • Nosta taikinakulho muovikelmulla tai esimerkiksi lautasella peitettynä jääkaappiin yön ajaksi. 
  • Ota taikinasta paloja leipurin lastalla tai kahden ruokalusikan avulla leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja painele samalla sämpylöitä hieman litteämmiksi. Voit myös muotoilla niitä hieman halutessasi. 
  • Voit paistaa sämpylät kahdella eri tavalla: perinteisesti ensin kohottamalla ja sitten paistamalla. Voit myös kohotaa sämpylät uunissa uunin lämpenemisen ajan.
  • Paistotapa 1: Kohota sämpylöitä lämpimässä ja vedottomassa paikassa 30-40 minuuttia esimerkiksi kuumalla vedellä täytetyn vesialtaan päällä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Tällä paistotavalla sämpylöistä tulee hieman kuohkeampia kuin paistettaessa paistotavalla 2. Kuori jää melko pehmeäksi.
  • Paistotapa 2: Nosta sämpyläpelti kylmään uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen. Sämpylät kohoavat uunin lämmityksen ajan. Paista noin 12 minuuttia laskien siitä kun uuni on lämmennyt 225-asteiseksi. Tällä tavalla saat sämpylöihin rapean kuoren, mutta rakenne on hieman tiiviimpi kuin perinteisellä tavalla paistetuissa.

Yösämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina ja vielä hieman lämpiminä.




3.5.2015

Paprikainen makaronilaatikko

Makaronilaatikko on suomalaisten ikisuosikki. Se kuuluu lasten suosituimpien kouluruokien top 10 listalle, samoin työpaikkaruokaloiden. Maustoin perinteistä makaronilaatikkoa savupaprikajauheella. Lisäksi lisäsin kuutioitua paprikaa ja selleriä jauhelihan joukkoon. Selleri on monen inhokki, mutta se on mielestäni upea maunantaja. Sillä voi korvata mainiosti liemikuutiot. Kannattaa kokeilla. Munamaitoon käytin grillatulla paprikalla maustettua ruokakermaa ja maitoa. 




Paprikainen makaronilaatikko
(6 annosta)

1 ps (400 g) täysjyvämakaroneja  
1 pkt (400 g) naudan jauhelihaa
1 (150 g) paprika
1 (100 g) sipuli
100 g juuriselleriä
1 valkosipulinkynsi
1-1 1/2 tl savupaprikajauhetta
2 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Munamaito
2-3 kananmunaa
5 dl maitoa
1 prk (2 1/2 dl) Valio Crea maustettua ruokakermaa, grillattu paprika (sis. suolaa)
Pinnalle
n. 1 1/2 dl emmentaljuustoraastetta

  • Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä muuten pakkauksen ohjeen mukaan, mutta lyhennä keittoaikaa 2 minuuttia. Valuta makaronit. Ota jauheliha lämpenemään.
  • Kuutoi paprika ja hienonna kuorittu sipuli, selleri sekä valkosipulinkynsi.
  • Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää paprika, sipuli, selleri, valkosipuli ja savupaprikajauhe. Sekoittele hetki. Mausta oreganolla, timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Kaada jauhelihaseos ja makaronit vuokaan. Sekoita.
  • Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada munamaito vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste.  
  • Paista 200 asteessa uunin alatasolla 40-50 minuuttia. Anna laatikon tekeytyä hetki ennen tarjoamista. Jos haluat laatikkoon tulisuutta, tarjoa ketsupin tilalla todella vahvaa, jopa polttavan tulista Sriracha-kastiketta.